Kalkkunan kasvatus Suomessa painottuu Länsi-Suomeen. Suurin osa kalkkunatiloista sijaitsee Satakunnan, Varsinais-Suomen, Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan alueilla. Muutamia kalkkunatiloja sijaitsee myös Etelä-Savossa.
Kalkkunoiden vanhempaispolvi tuodaan untuvikkoina Suomeen Englannista. Näistä kuoriutumispäivänään Suomeen saapuneista untuvikoista kasvaa nuorikkoja, joiden kasvatusaika on 29 viikkoa.
Nuorikot siirretään munittamoihin munimaan. Ne munivat keskimäärin 24 viikkoa. Kalkkunakanat keinosiemennetään, kanan ja kukon kokoerosta johtuen sekä hedelmöittymisen varmistamiseksi. Munittamoista munat kuljetetaan hautomolle, missä niistä haudotaan untuvikkoja. Kalkkunan haudonta-aika on 28 vuorokautta.
Kuoriutumisen jälkeen untuvikot lajitellaan sukupuolen mukaan, eli kanat ja kukot erotellaan. Molemmat kasvatetaan lihaksi, mutta toisistaan erillään jotta olosuhteet saadaan säädettyä molemmille sukupuolille sopiviksi.
Kalkkunakanat teurastetaan noin 14 viikon eli kolmen kuukauden iässä ja kukot kuukautta myöhemmin, eli 18 viikon (neljän kuukauden) iässä.
Suomalaiset syövät keskimäärin 25 kiloa siipikarjan lihaa henkilöä kohden vuodessa. Siipikarjanlihan kulutus on kasvanut merkittävästi viime vuosikymmeninä, sillä vielä 20 vuotta sitten suomalainen söi keskimäärin yhdeksän kiloa siipikarjanlihaa. Kymmen vuotta sitten kulutus oli noin 18 kiloa henkilöä kohden. Samaan aikaan kokonaislihankulutus on kasvanut kuitenkin vain neljänneksen.
Suomalaiset syövät keskimäärin 1,8 kiloa kalkkunan lihaa vuodessa. Tämä on vähän verrattuna eurooppalaisiin suuriin kuluttajamaihin kuten Saksaan, Ranskaan ja Italiaan, joissa syödään kalkkunaa noin viisi kiloa henkeä kohden vuodessa. Puhumattakaan Amerikasta jossa kalkkunaa syödään yli seitsemän kiloa vuodessa. Keskimääräinen kulutus henkilöä kohden Euroopassa (EU28) on 3,5 kg vuodessa.
Kalkkunan lihaa tuotetaan Suomessa noin kahdeksan miljoonaa kiloa vuodessa, kun kulutus on lähes kymmenen miljoonaa kiloa. Kulutuksen kotimaisuusaste on viime vuosina ollut noin 70 %.
Mistä tunnistat kotimaisen kalkkunanlihan? Varma tuntomerkki on Hyvää Suomesta –merkki lihapakkauksessa.