Kalkkunan matka tilalta ruokapöytään

Kalkkunan matka tilalta ruokapöytään

Kalkkunan kasvatus on sopimustuotantoa, eli lihan reitti alusta loppuun on jäljitettävissä. Sopimuskasvattaja tekee tiivistä yhteistyötä lihatalon kanssa koko lintujen kasvatusajan.

Kalkkunan matka Suomessa on yhtenäinen ketju, joka alkaa emountuvikkojen saapuessa nuorikkotilalle. Nuorikkotilalta kalkkunanuorikot siirretään munittamoon, kanat munimaan ja kukot siitokseen.

Tuleva lihaksi kasvatettava kalkkuna viedään munana hautomolle. Heti kuoriuduttuaan kalkkunauntuvikot kuljetetaan hautomolta kasvatustilalle. Matka jatkuu edelleen kasvatustilalta teurastamolle ja leikkaamoon ja edelleen jalostuksen kautta kaupan hyllyyn ja kuluttajien ruokapöytään.

Kalkkunan matka Suomessa on yhtenäinen ketju, joten lihan reitti alusta loppuun on jäljitettävissä.

Ammattitaitoiset kasvattajat ja olosuhteet

Kasvattajat ovat sitoutuneita työhönsä. He ovat sitoutuneet noudattamaan Länsi-Kalkkunan ohjeita lintujen kasvatuksessa ja hoidossa. Ammattitaitoa pidetään yllä koulutuksilla.

Kalkkunahallin hygieniasta pidetään hyvä huoli. Kasvatushalliin mennessä vaihdetaan vaatteet ja jalkineet, jottei vielä mitään bakteereja tai sairauksia hallin ulkopuolelta sisälle. Tarkalla hygienialla estetään esimerkiksi villilintujen kantamien sairauksien siirtyminen kasvatettaviin lintuihin. Yhteistyössä toimiva kalkkunaketju huolehtii jokaisella osa-alueella että mitään taudinaiheuttajia ei pääse kasvatustiloihin.

Suomessa lintusairauksien osalta terveystilanne on niin hyvä, että ennaltaehkäiseviä rokotuksia kalkkunoilla ei tarvita lainkaan. Lintuja lääkitään tarvittaessa, eläinlääkärin tekemän diagnoosin perusteella. Antibioottien käyttö on erittäin vähistä.

Panostusta hyvinvointiin

Panostusta hyvinvointiin

Lähes kaikki kalkkunankasvattajat ovat sitoutuneet siipikarjan hyvinvointikorvaukseen. Hyvinvointikorvauksen tavoitteena on eläinten hyvinvoinnin kohentuminen, lajinmukaisemman hoidon mahdollistaminen ja viljelijöiden tietoisuuden lisääminen eläinten hyvinvoinnista. Hyvinvointikorvauksessa kasvattajalle maksetaan korvausta aiheutuneista kustannuksista perustason, eli lainsäädännön vaatimusten ylittäville toimenpiteille.

Hyvinvointikorvaukseen sitoutuneiden suuri määrä kertoo kalkkunankasvattajien halusta panostaa eläinten hyvinvointiin.