Kalkkunan liha sopii erinomaisesti vähäkaloriseen ruokavalioon, sillä kalkkunan liha on vähärasvaista ja suurin osa näistä rasvoista, yli 65 prosenttia, on tyydyttymättömiä eli terveellisiä, pehmeitä rasvoja. Kevein kalkkuna-ateria syntyy nahattomista rintafileistä, eniten rasvaa on kalkkunan nahallisissa koipilihoissa sekä kokonaisessa kalkkunassa.
Ruokavaliostaan huolehtiva suosii kalkkunaa. Kalkkuna kuuluukin luonnollisena osana monien urheilijoiden sekä laihduttajien ruokavalioon.
Keventäjä ilahtuu kalkkuna-aterian äärellä. 100 grammassa kalkkunan rintafileitä on vain reilut 120 kaloria ja 100 grammassa kokonaista kalkkunaa on himpun verran alle 200 kaloria. Kalkkunanlihalla voi siis herkutella huoletta. Suosimalla vähä- ja hyvärasvaisen kalkkunanlihaa oman ruokavalion rasvan laatu paranee ja ruoan energiatiheys alenee.
Kalkkunan liha on myös mitä mainioin proteiinin lähde. 100 gramman annos kalkkunan rintalihaa sisältää 25,6 grammaa proteiinia, kun broilerissa vastaava määrä on 22,4 grammaa. Proteiinipitoisena kalkkuna sisältää ihmisen ruoasta tarvitsemia välttämättömiä aminohappoja.
Kalkkuna | Broileri | |||
Energia | 510 kJ | 617 kJ | ||
Rasva | 2,0 g | 6,8 g | ||
josta tyydyttynyttä | 0,6 g | 2,0 g | ||
Hiilihydraatit | 0 g | 0 g | ||
Ravintokuitu | 0 g | 0 g | ||
Proteiini | 25,6 g | 22,4 g | ||
Suola | 86,6 mg | 203,8 mg | ||
Jodi | 220 µg | 5 µg | ||
Kalium | 150 mg | 270 mg | ||
Fosfori | 150 mg | 190 mg | ||
Seleeni | 24 µg | 12 µg | ||
Sinkki | 2,6 mg | 1,1 mg | ||
B6-vitamiini (pyridoksiini vitameerit) | 0,51 mg | 0,56 mg | ||
B2-vitamiini (riboflaviini) | 0,18 mg | 0,13 mg | ||
B1-vitamiini (tiamiini) | 0,14 mg | 0,07 mg | ||
B12-vitamiini (kobalamiini) | 1,0 µg | 1,0 µg |
Hyvien rasvojen ja proteiinin lisäksi kalkkuna sisältää runsaasti B-ryhmän vitamiineja (B12, B6) ja se on hyvä kivennäis- ja hivenaineiden, kuten sinkin, seleenin ja fosforin lähde.
Kalkkunanliha on vähärasvaista.
Lähde: Fineli.fi
510 kJ
(122 kcal)
6,1 %
0 g
0 %
2 g
3 %
0,6 g
3 %
86,6 mg
1 %