Mietoa vaaleaa, aromikasta tummaa

Mietoa vaaleaa, aromikasta tummaa

Tiesitkö, että kalkkunasta saadaan kahdenlaista, maultaan eroavaa lihaa? Vaaleampaa lihaa rintafileiden muodossa sekä tummempaa ja aromikkaampaa lihaa koipireisipaloista.

Rintafilee on vaaleaa ja mietoa, kuten broilerinliha. Kalkkunan koipi- sekä reisilihat ovat selvästi rintafileitä tummempaa lihaa. Niiden maku on maukas ja selkeästi aromikkaampi kuin rintafileiden lihan.

Mietona ja hienostuneena lihana rintafileet taipuvat moneen mausteita muuntelemalla ja käytännössä rintafileitä voi käyttää aivan kuten broilerinkin rintafileitä käytetään.

Mausteilla moneksi

Kalkkunan vaalea liha on luonnostaan mehevää ja maukasta lihaa, jonka makua jo pelkkä suolakin herkullisesti korostaa. Niinpä kalkkuna on mainiota vain kevyesti maustettuna, jolloin lihan mieto maku pääsee oikeuksiinsa. Kokki voi myös leikitellä ronskimmin yrteillä, mausteilla, sinapeilla, pestoilla tai lämpimillä, Aasian tai Lähi-idän suunnan mausteilla kalkkunasta aterioita loihtiessaan. Mietona lihana kalkkuna kestää myös reteemmällä ranteella tehdyn maustamisen ja taipuu näin ruoanlaitossa moneksi.

Mukavaa makua kalkkunanlihaan saa mm. tuoreyrteillä, kuten lehtipersiljalla, salvialla, rosmariinilla, rakuunalla ja korianterilla. Hyviä makupareja kalkkunanlihan kanssa ovat myös sitruuna ja lime, valkosipuli, aurinkokuivatut tomaatit sekä tomaattikastikkeet yleensäkin, chili, inkivääri sekä erilaiset maustetut ruokakermat ja Dijon-sinappi.

Leikkaa aina poikkisyin

Koipireisiliha on rintafileetä aromikkaampaa. Maku on jopa hieman riistamainen ja maistuvainen jo sellaisenaan, suola- ja pippuriripauksen saattelemana. Koipireisilihoista syntyy maukkaita pata- sekä wokkiruokia ja fileelihoja pidemmän kypsennysajan vaativina ne mureutuvat meheviksi keitoissa, padoissa sekä muhennoksissa. Hauduttelemalla koipilihaa miedolla lämmöllä uunissa valmistat trendikästä revittyä lihaa eli nyhtökalkkunaa.

Kalkkunanliha on karkeasyisempää kuin broilerinliha. Karkeasyistä lihaa leikatessa tulee aina muistaa leikata poikkisyin, jotta lihasta ei tule sitkeää.

Kalkkunan kahdeksan osaa

Kalkkunan kahdeksan osaa

Kalkkunasta saadaan kahdenlaista, maultaan ja rakenteeltaan eroavaa lihaa. Rintafilee on vaaleaa ja mietoa, kuten broilerinliha. Kalkkunan koipi- sekä reisilihat ovat selvästi rintafileitä tummempaa lihaa. Niiden maku on maukas ja selkeästi aromikkaampi kuin rintafileiden lihan.