Töitä tehdään porukalla

Hyytin tila on perheyritys, jossa koko perhe on mukana. Emmin ja Heikin lisäksi kalkkunoiden hoitamisessa ovat mukana vanhemmat. Korvaamattomana osana tilan toiminnassa on mukana myös kokoaikainen työntekijä, jonka innovatiiviselle ja joustavalle työotteelle nuoret viljelijät antavatkin suuren arvon, ”Ilman ei pärjättäisi”. Lisäksi hallien pesussa ja kunnostuksessa auttaa toinen osa-aikainen työntekijä. Yhteistyössä jokaisella on oma roolinsa, jolloin homma pyörii hyvin.

”Asioita on mukava kehittää, ja parantaa”

”Asioita on mukava kehittää, ja parantaa”

Hyytien mukaan tärkeitä asioita kalkkunan kasvatuksessa on monia. Linnut tarvitsevat tietyn määrän ruokaa, juomaa, valoa ja lämpöä.

Laitteiden kunnosta huolehtimista Hyytit pitävätkin erityisen tärkeänä. Kun laitteet toimivat, pystytään lintujen olosuhteita seuraamaan koko ajan. Ja jos jotain tapahtuu, voidaan ongelmaan reagoida heti. Heikki kertoo, että ”Mitä nopeammin osaa reagoida, sen pienemmällä selviää”. Haastatteluhetkelläkin näyttöruutu on auki, ja kasvattajat vilkuilevat toisella silmällään valvontakameran ruudulta mitä kalkkunahalleissa tapahtuu.

Pienten untuvikkojen alkukasvatukseen on Hyyteillä panostettu erityisen paljon viime vuosina.

Uudistuksia on tehty niin laitteisiin kuin omaan toimintaankin. Ja muutokset ovat olleet toimivia. Untuvikkojen olosuhteita ensimmäisinä päivinä on saatu entisestään parannettua ja hoitotyötä lämpimässä hallissa sujuvoitettua.

Arjen tekemistä keventäviä ja helpottavia laitteita sekä keksintöjä on otettu käyttöön, jotta muun muassa säästettäisiin hoitajia turhalta fyysiseltä rasitukselta. Innovatiivinen ja kekseliäs työntekijä saakin tässä yhteydessä taas kehuja kasvattajilta, sillä hänen uusin keksintönsä on juuri tulossa käyttöön lintujen hoitotyössä. Hyväksi havaitut laitteet ja toimivat tavat on otettu laajemminkin omassa toiminnassa käyttöön. Kun systeemit on saatu toimimaan yhdessä kasvatushallissa, on samat muutokset tehty muihinkin kasvatushalleihin.

Heikki kokee, että elämä kalkkunoiden kanssa ei koskaan ole samaa. Aina on uutta, ja uudet haasteet edessä. Mutta toisaalta myös uusi kalkkunaparvi on aina uusi onnistumisen mahdollisuus.

Kalkkunanlihaa syödään ympäri vuoden

Kalkkunanlihaa syödään ympäri vuoden

Hyytit näkevät tärkeänä että Suomessa pystytään tuottamaan puhdasta hyvää ruokaa niin, että eläimillä on hyvä olla.

Pitkän linjan siipikarjankasvattajaperheessä kalkkunanlihaa syödäänkin ympäri vuoden. Yksi perheen suosikeista on paksut kalkkunanfileepihvit, jotka toimivat niin kesällä grillissä kuin talvella pannulla paistaen ja uunissa hauduttaen. Savustettua kalkkunaa puolestaan käytetään juhlapyhien lisäksi muulloinkin. Savukalkkuna täydentää parsakaalikeittoa, jonka resepti onkin periytynyt äidiltä tyttärelle.