Ljust med mild smak, mörkt och aromatiskt

Ljust med mild smak, mörkt och aromatiskt

Visste du att man av kalkon får två slags kött med olika smak? Det ljusare köttet består av bröstfiléer och det mörkare, med aromatiska köttet fås från lår och ben.

Bröstfilén är ljus med mild smak, som broilerkött. Kalkonens ben- och lårkött är betydligt mörkare än bröstfilén. Det här köttet är smakrikt och mer aromatiskt än köttet i bröstfilén.

Det milda och fina köttet i kalkonfilén kan tillagas till många olika rätter, och i praktiken kan bröstfilén användas precis som bröstfilé av broiler.

Krydda till många rätter

Kalkonens ljusa kött är av naturen saftigt och välsmakande, och behöver ingen annan kryddning än salt som smakförhöjning. Kalkonkött är läckert med bara lätt kryddning, som låter köttets milda smak komma till sin rätt. Den djärva kocken kryddar kalkonrätten mera, med örter, kryddor, senap, pesto eller heta asiatiska eller orientaliska kryddor. Kalkonen tål med sin milda smak också en mer vågad kryddning, och låter sig tillagas till många olika rätter.

Kalkonkött smakar mycket gott kryddat med bl.a. färska örter som bladpersilja, salvia, rosmarin, dragon och koriander. Andra goda smakpar till kalkon är citron och lime, vitlök, soltorkad tomat och tomatsås överlag, chili, ingefära och olika smaksatta matgräddsorter och dijon-senap.

Skär alltid köttet tvärs över fibrerna

Köttet från lår och ben är mer aromrikt än bröstfilén. Köttet har en lätt viltsmak och behöver inte mycket extra kryddning, det räcker med en nypa salt och peppar. Av köttet från ben och lår blir det läckra gryt- och wokrätter, och eftersom köttet kräver längre tillagning än filén blir det mört och saftigt i soppor, grytor och stuvningar. Genom att låta köttet från lår och ben badda länge på låg värme i ugn får du det nu så trendiga rivna köttet eller pulled kalkon.

Kalkonkött är mer grovfibrigt än broilerkött. När du skär grovfibrigt kött ska du alltid komma ihåg att skära tvärs över fibrerna för att köttet inte ska bli segt.

Kalkonens åtta delar

Kalkonens åtta delar

Av kalkon utvinns två sorters kött som har olika smak och konsistens. Bröstfilén är ljus med mild smak, som broilerkött. Kalkonens ben- och lårkött är klart mörkare än bröstfilén. Det här köttet är smakrikt och klart mer aromatiskt än köttet i bröstfilén.