n. 1,5 kg kalkkunan rinta
suolaa
PUOLUKKAKASTIKE
6 hengelle
2 salottisipulia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl oliiviöljyä
200 g puolukoita
1,5 dl vermuttia
1 tl suolaa
2 tl hunajaa
1,5 dl makeutettua puolukkahilloa
1 rkl voita
¼ tl mustapippuria
UUNIJUUREKSET
8 porkkanaa
12 pientä salottisipulia
2 rkl öljyä
ripaus suolaa
100 g lehtikaalia
4 hapanta isoa omenaa (esim. Jonagold)
ripaus suolaa
Kuivaa kalkkunan rinta ja suolaa se kauttaaltaan. Laita sähkösavustimeen savustuslastut ja teelusikallinen suolaa lastujen päälle (näin kalkkunaan tulee syvempi väri). Laita kalkkunan paksuimpaan kohtaan paistomittari ja savusta kalkkunaa, kunnes sisälämpötila on 68 astetta. Kääri kalkkuna folioon ja anna vetäytyä puolen tunnin ajan.
Pilko sipulit pieniksi ja murskaa valkosipulinkynsi. Freesaa sipuleita hetki oliiviöljyssä kattilassa. Lisää puolukat, vermutti, suola ja hunaja. Anna kiehua hiljakseen n. 15 minuutin ajan, kunnes puolukat ovat rikkoutuneet. Siivilöi kastike kulhoon. Huuhtele kattila ja kaada kastike takaisin kattilaan.
Keitä tarvittaessa kastiketta kasaan vielä hetki, kunnes koostumus on mielestäsi sopiva. Lisää puolukkahillo ja voi sekä mausta kastike mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hunajaa.
Pese ja kuori porkkanat. Leikkaa ne paksuiksi vinoviipaleiksi. Kuori sipulit ja lisää ne ja porkkanasiivut pellille leivinpaperin päälle. Valuta päälle ruokalusikallinen öljyä ja mausta ripauksella suolaa. Paahda juureksia 200 asteessa lähes kypsiksi eli noin 10-15 minuuttia.
Leikkaa lehtikaalista kova lehtiruoti pois ja suikaloi lehdet. Paloittele omenat reiluiksi lohkoiksi. Lisää omenat ja lehtikaali uunipellille, sekoita ja paista kasviksia vielä 15 minuutin ajan.