Tanka proteiner

För bantaren är kalkonmåltiden en riktig fest. 100 gram bröstfilé av kalkon innehåller bara drygt 120 kalorier, och 100 gram hel kalkon innehåller strax under 200 kalorier. Du kan alltså festa på kalkonkött med gott samvete. Genom att välja kalkonkött som innehåller litet men goda fetter förbättrar du kvaliteten på fetterna i din kost, och matens energitäthet minskar.

Kalkonkött är dessutom en utmärkt proteinkälla. En 100 grams portion kött av kalkonbröst innehåller 25,6 gram protein, medan motsvarande mängd broilerkött innehåller 22,4 gram. Det proteinrika kalkonköttet innehåller nödvändiga aminosyror som vi behöver få från vår kost.

Näringsinnehåll (100 g) bröstfilé av kalkon
Kalkon Broiler
Energi 510 kJ 617 kJ
Fett 2,0 g 6,8 g
varav mättat 0,6 g 2,0 g
Kolhydrater 0 g 0 g
Kostfiber 0 g 0 g
Protein 25,6 g 22,4 g
Salt 86,6 mg 203,8 mg
Jod 220 µg 5 µg
Kalium 150 mg 270 mg
Fosfor 150 mg 190 mg
Selen 24 µg 12 µg
Zink 2,6 mg 1,1 mg
B6-vitamin (pyridoxin vitamer) 0,51 mg 0,56 mg
B2-vitamin (riboflavin) 0,18 mg 0,13 mg
B1-vitamin (tiamin) 0,14 mg 0,07 mg
B12-vitamin (kobalamin) 1,0 µg 1,0 µg

Förutom goda fetter och proteiner innehåller kalkonkött rikligt med vitaminer ur B-gruppen (B12, B6) och är en god källa till mineraler och spårämnen, såsom zink, selen och fosfor.

Kalkonkött är fettfattigt.

Informant: Fineli.fi

Energi

510 kJ
(122 kcal)

6,1 %

Socker

0 g

0 %

Fett

2 g

3 %

Mättade fetter

0,6 g

3 %

Salt

86,6 mg

1 %