Tanka proteiner

För bantaren är kalkonmåltiden en riktig fest. 100 gram bröstfilé av kalkon innehåller bara drygt 120 kalorier, och 100 gram hel kalkon innehåller strax under 200 kalorier. Du kan alltså festa på kalkonkött med gott samvete. Genom att välja kalkonkött som innehåller litet men goda fetter förbättrar du kvaliteten på fetterna i din kost, och matens energitäthet minskar.

Kalkonkött är dessutom en utmärkt proteinkälla. Visste du att kalkonkött är mer proteinrikt än broiler? En 100 grams portion kött av kalkonbröst innehåller 25,6 gram protein, medan motsvarande mängd broilerkött innehåller 22,4 gram. Det proteinrika kalkonköttet innehåller rikligt av de nödvändiga aminosyror vi behöver få från vår kost.

Näringsinnehåll (100 g)
Kalkon Broiler
Energi 510 kJ 617 kJ
Fett 2,0 g 6,8 g
varav mättat 0,6 g 2,0 g
Kolhydrater 0 g 0 g
Kostfiber 0 g 0 g
Protein 25,6 g 22,4 g
Salt 86,6 mg 203,8 mg

Förutom goda fetter och protein innehåller kalkonkött rikligt med vitaminer ur B-gruppen och är en god källa till mineraler och spårämnen, såsom zink, selen, fosfor, kalium och magnesium.

Kalkonkött innehåller mycket litet fett och är därför magert.

Energi

510 kJ
(122 kcal)

6,1 %

Socker

0 g

0 %

Fett

2 g

3 %

Mättade fetter

0,6 g

3 %

Salt

86,6 mg

1 %