Kalkonkött passar ypperligt i en lågkaloridiet, eftersom kalkonkött är fettfattigt och största delen av fettet, över 65 procent, är omättat, dvs. hälsosamma, mjuka fetter. De lättaste kalkonrätterna tillagas av skinnfri bröstfilé, mest fett finns i ben-lårbitar med skinn och i hel kalkon.
Den som är noga med sin kost väljer kalkon. Därför ingår kalkon som en naturlig del i kosten för många idrottare och bantare.
För bantaren är kalkonmåltiden en riktig fest. 100 gram bröstfilé av kalkon innehåller bara drygt 120 kalorier, och 100 gram hel kalkon innehåller strax under 200 kalorier. Du kan alltså festa på kalkonkött med gott samvete. Genom att välja kalkonkött som innehåller litet men goda fetter förbättrar du kvaliteten på fetterna i din kost, och matens energitäthet minskar.
Kalkonkött är dessutom en utmärkt proteinkälla. En 100 grams portion kött av kalkonbröst innehåller 25,6 gram protein, medan motsvarande mängd broilerkött innehåller 22,4 gram. Det proteinrika kalkonköttet innehåller nödvändiga aminosyror som vi behöver få från vår kost.
Kalkon | Broiler | |||
Energi | 510 kJ | 617 kJ | ||
Fett | 2,0 g | 6,8 g | ||
varav mättat | 0,6 g | 2,0 g | ||
Kolhydrater | 0 g | 0 g | ||
Kostfiber | 0 g | 0 g | ||
Protein | 25,6 g | 22,4 g | ||
Salt | 86,6 mg | 203,8 mg | ||
Jod | 220 µg | 5 µg | ||
Kalium | 150 mg | 270 mg | ||
Fosfor | 150 mg | 190 mg | ||
Selen | 24 µg | 12 µg | ||
Zink | 2,6 mg | 1,1 mg | ||
B6-vitamin (pyridoxin vitamer) | 0,51 mg | 0,56 mg | ||
B2-vitamin (riboflavin) | 0,18 mg | 0,13 mg | ||
B1-vitamin (tiamin) | 0,14 mg | 0,07 mg | ||
B12-vitamin (kobalamin) | 1,0 µg | 1,0 µg |
Förutom goda fetter och proteiner innehåller kalkonkött rikligt med vitaminer ur B-gruppen (B12, B6) och är en god källa till mineraler och spårämnen, såsom zink, selen och fosfor.
Kalkonkött är fettfattigt.
Informant: Fineli.fi
510 kJ
(122 kcal)
6,1 %
0 g
0 %
2 g
3 %
0,6 g
3 %
86,6 mg
1 %