Ugnskalkon med mellanösterländsk krydding

Ingredienser

4 personer

1 kalkonbröst

 

Marinad:

½ dl sumak

2 msk sesamfrön

2 tsk malen spiskummin

2 tsk oregano

1 ½ tsk salt

1 tsk malen kryddpeppar

¼ tsk svartpeppar från kvarn

¾ dl citronsaft

½ dl lönnsirap

½ dl äppelvinäger

¼ dl balsamvinäger

 

Dessutom

½ kruka bladpersilja

1 – 2 granatäpplen

några klasar mörka vindruvor

limeklyftor

1 – 2 stånd hjärtsallat


 

Tillredning

Torka kalkonbröstet torrt.

Häll marinadingredienserna i en stor skål och blanda om väl. Lägg köttet i skålen och vänd in det i marinaden. Låt dra i rumstemperatur omkring en timme.

Lägg kalkonen i en ugnsform. Stek i ugn i 200 grader ungefär en timme tills innertemperaturen är 74 grader. Ös köttet några gånger under stekningen med vätskan som bildats i formen. Låt kalkonen vila intäckt med folie i 15 minuter innan den serveras.

Skiva upp kalkonen på ett serveringsfat. Dekorera med finhackad bladpersilja. Dekorera ytterligare med granatäppelkärnor, druvor och limeklyftor. Servera med hjärtsallat.