Fakta om kalkon

Fakta om kalkon

Kalkonen härstammar från Mexiko, där dess viltlevande förfader första gången domesticerades omkring 800 år före vår tideräknings början.

Vildkalkonen är en skogsfågel. Den hör till samma fasansläkte som tjädern, järpen och vakteln. Det finns kalkoner i olika färger, allt från enfärgade till brokiga. De kalkoner som föds upp för köttproduktion i Finland är vita.

Lär känna kalkonen

Kalkonköttsproduktionen i Finland

Kalkonerna föds upp på finländska unghönsgårdar, från vilka de flyttas till värperier för att värpa. Från värperierna transporteras äggen till kalkonkläckerier, där kycklingarna kläcks efter 4 veckors ruvning. Kycklingarna transporteras från kläckeriet till uppfödningsgården samma dag de kläckts. På gårdarna föds kalkonhönorna upp i ca 14 veckor och kalkontupparna i ca 18 veckor.

Lue lisää

Inhemskt kalkonkött åt ägarna

Länsi-Kalkkuna ägs av kötthusen Atria Suomi Oy och HKScan Finland. Vi producerar inhemskt kalkonkött åt våra ägare. Det kalkonkött vi producerar marknadsförs till konsumenterna under företagets ägares varumärken, dvs. Atria, HK och Kariniemi.

Länsi-Kalkkuna ansvarar för hela kalkonkedjan i Finland.

Läs mera om oss

Kalkonens väg från gården till matbordet

Kalkonuppfödning är kontraktsproduktion, vilket betyder att köttet kan spåras från början till slut. Kontraktsuppfödaren samarbetar tätt med kötthuset under hela fåglarnas uppfödningstid. Finland har världens friskaste kalkoner. Kalkonernas välmående är en viktig sak för hela kalkonkedjan.

Produktionskedjan