Kalkonkött går snabbt att tillaga

Kalkonkött går snabbt att tillaga

Köttet kan tilllagas på många olika sätt. Du kan steka kalkonköttet i stekpanna, woka det, ugnssteka, röka eller grilla köttet. Kalkon går snabbt och enkelt att tillaga. Kalkonköttet ska alltid vara helt genomstekt, och det är saftigast när innertemperaturen är ca 72-74 grader. En stektermometer är ett utmärkt hjälpmedel vid tillagningen av en hel kalkon eller stor filé.

Det viktigaste vid tillagningen är att köttet inte blir överstekt. Då mister det sin saftighet.

Kom ihåg!

Se till att rått och tillagat kalkonkött aldrig kommer i kontakt med varandra.

Goda rätter av kalkon

Goda rätter av kalkon

En hel kalkon gräddas i ugnen till en läcker rätt och passar att tillaga också annat än till julen. En präktig kalkon kan lyftas fram som huvudrätt på påskbordet, eller varför inte till skördefesten, med rostade rotsaker som tilltugg.

Kalkonfilén är en benfri filé med eller utan skinn, som kan tillagas som sådan eller skuren till biffar. Filén kan tillagas till olika festliga rätter. Tillsammans med sås och birätter passar en filémåltid till varje tid av året. På sommaren kan kalkonfilén rökas eller grillas till angenäm smak.

Kalkonfilérullen är en ugnsfärdig rulle i nät, som är tillverkad av bröstfilé av kalkon. Filérullen är ett behändigt alternativ till en hel kalkon, och kan enkelt tillagas till olika fina rätter. Färdigt tillredd kalkonrulle kan avnjutas varm med olika såser och tillbehör, finfördelas och användas i en kall sallad, eller användas som pålägg.

Kalkonfilésnitslar är färdigt skurna biffar av kalkonfilé. Av filésnitslarna tillagar du snabba vardagsrätter i stekpannan. Filésnitslarna är det kalkonkött som går snabbast att tillägga, det räcker med att steka dem snabbt i stekpannan i ca 5 minuter. Filésnitslarna passar också utmärkt att tillaga på grillens stekhäll, och de kan också klippas i strimlor att användas i såser eller soppor.

Kalkonfärs, d.v.s. malet kött av kalkon, görs av benfritt kött från lår och ben. Kalkonfärs är fettfattigt, lätt att använda och är en mångsidig råvara till vardagens måltider. Malet kött av kalkon kan användas på samma sätt som nötfärs. Du kan laga det till goda såser, köttbullar och -biffar, pizza och lasagne, tacos, tortillor för att inte tala om pastarätter.

Se våra recept