KALKON-SPARRISSPETT
400 g lårbitar av kalkon
400 g färsk grön sparris
¾ tsk salt
½ tsk svartpeppar
CITRUSGLASYR
1 (ekologisk) citron
½ dl honung
2 vitlöksklyftor
½ tsk rökt paprikapulver
½ tsk rosmarin
1 msk apelsinmarmelad
Att äta till:
FÄNKÅL-ÄRTSALLAD
1 fänkål
SÅS
1 msk honung
1 (ekologisk) apelsin
2 msk vit balsamvinäger
3 msk olivolja
¼ tsk svartpeppar
½ tsk salt
1-2 dl (djupfrysta) ärter
1 dl finhackad gräslök
KALKON-SPARRISSPETT
Riv citronskalet och pressa ur saften. Lägg citronsaften, det rivna skalet, honungen, de skalade och finhackade vitlöksklyftorna och kryddorna i en kastrull. Koka blandningen tills den blir tjock som sirap, ca 7 minuter. Tillsätt till sist apelsinmarmeladen.
Salta och peppra lårbitarna av kalkon. Skala sparrisen tunt, ta bort den torra stjälkbasen och skär sparrisarna i två delar,
Trä upp kalkonbitarna och sparrisen på spetten. Grilla tills köttet är genomstekt, men stek inte för länge så att köttet bibehåller sin saftighet.
FÄNKÅL-ÄRTSALLAD
Skölj och klyv fänkålsståndet och strimla det till riktigt tunna strimlor.
Mät upp honungen i serveringsskålens botten. Tvätta apelsinen noggrant. Riv några teskedar apelsinskal och blanda det med honungen. Pressa ur apelsinsaften. Tillsätt apelsinsaft, ättika, olja och kryddor och blanda till en sås.
Lägg fänkålsskivorna att dra i såsen. Vänd ner ärter (frysta ärter kan vara otinade, färska ärter förvälls) och finklippt gräslök. Täck fatet med en plastfilm och låt dra i kylskåp tills det är dags att servera.
Pensla det nygrillade köttet och -sparrisen med glasyr och servera med fänkållssallad.