Orientaliska kalkonbullar

Ingredienser

6 portioner, laktosfri

FÄRSSMET

400 g malet kött av kalkon

1 finhackad lök

3 vitlöksklyftor, finhackade

2 msk olja

2 skivor ljust bröd

1 dl kokosmjölk

1 ägg

1 tsk salt

1 tsk torkad basilika

1 lime, det rivna skalet

¼ tsk chili- och svartpeppar

 

TOMATSÅS

1 msk olja

1 finhackad lök

2 vitlöksklyftor, finhackade

1 burk (400 g) passerade tomater

1 tärning hönsbuljong (fond)

1 röd chilifrukt finhackad

2-3 dl kokosmjölk

1 lime, saften

 

TOPPNING

färsk, finklippt koriander

Tillredning

Fräs den finhackade löken i olja utan att låta den ta färg. Smula brödet i en skål, häll på kokosmjölk och låt den dra in. Tillsätt ägget, kryddorna, löken och kalkonfärsen. Blanda till en jämn massa. Provstek om du vill en bit färs i mikrougn eller stekpanna och avsmaka.

Fräs också den finhackade löken till såsen i en stekpanna. Tillsätt de passerade tomaterna, buljongtärningen, den kluvna och finhackade chilifrukten (skrapa ur fröna) samt kokosmjölken. Låt såsen koka på svag värme medan du steker bullarna. Smaksätt såsen med limesaft och avsmaka. Tillsätt vid behov en nypa salt.

Rulla smeten till köttbullar och rada dem tätt i en smord ugnsform.

Häll över den varma tomatsåsen och grädda i 180 grader varm ugn i ca 25 minuter.

Toppa med finhackad koriander och servera jasminris till.