ca 1,5 kg kalkonbröst
salt
LINGONSÅS
6 personer
2 chalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk olivolja
200 g lingon
1,5 dl vermut
1 tsk salt
2 tsk honung
1,5 dl sötad lingonsylt
1 msk smör
¼ tsk svartpeppar
UGNSROSTADE ROTSAKER
8 morötter
12 små chalottenlökar
2 msk olja
en nypa salt
100 g grönkål
4 stora syrliga äpplen (t.ex. Jonagold)
en nypa salt
Torka av kalkonbröstet och strö salt över hela ytan. Lägg rökspån i en elektrisk rökanläggning och strö en tesked salt över spånorna (det ger köttet en djupare färg). Stick in en stektermometer i det tjockaste stället av kalkonbröstet och rök kalkonen tills innertemperaturen är 68 grader. Linda in kalkonen i folie och låt dra en halv timme.
Finhacka löken och krossa vitlöksklyftan. Fräs upp löken en stund i olivolja i en kastrull. Tillsätt lingon, vermut, salt och honung. Låt puttra på svag värme i ca 15 minuter, tills lingonen kokat sönder. Sila såsen i en skål. Skölj kastrullen och häll såsen tillbaka i kastrullen.
Koka vid behov ihop såsen ännu en stund tills du tycker den har lagom konsistens. Tillsätt lingonsylten och smöret och krydda med svartpeppar. Avsmaka och tillsätt vid behov litet honung.
Tvätta och skala morötterna. Skär dem i bitar på snedden. Skala löken och lägg löken och morotsbitarna på en plåt klädd med bakplåtspapper. Droppa över en matsked olja och tillsätt en nypa salt. Rosta rotfrukterna i 200 graders värme tills de är nästan färdiga, dvs. i 10-15 minuter.
Skär bort den hårda mittnerven på grönkålsbladen och strimla dem. Skär äpplena i stora klyftor. Lägg grönkålen och äppelklyftorna på ugnsplåten och grädda ytterligare i 15 minuter.