Kalkonuppfödning är kontraktsproduktion, vilket betyder att köttet kan spåras från början till slut. Kalkonernas välmående är viktigt för hela produktionskedjan, och i Finland växer världens friskaste kalkoner.
I Finland föds nästan alla kalkoner upp genom kontraktsproduktion med Länsi-Kalkkuna. De största gårdarna finns i Satakunta, Egentliga Finland, södra Österbotten och Österbotten. Också i södra Savolax finns några kalkongårdar.
På gårdarna lever kalkonerna i de förhållanden som de behöver för sin tillväxt och utveckling, fritt på ströbädd. Uppfödarna tillgodoser fåglarnas alla behov och följer bland annat med deras beteende och rörelse i flocken samt övervakar deras hälsa och ser till att uppfödningsförhållandena är optimala.
Det saftiga och snabblagade kalkonköttet gör det enkelt att tillaga en mängd olika måltider. Eftersom det är en mild rätt passar den både för den som gillar enkla smaker och för den som gillar starkare kryddor.
Visste du att kalkon finns i två olika smaker? Det ljusare köttet i form av bröstfiléer och det mörkare, mer aromatiska köttet i form av moderskeppsbitar.
Kalkonköttet har en grov textur som ger det en behaglig mör tuggkänsla. Köttet är saftigt men magert, så överkokning bör undvikas för att undvika att köttet torkar ut.
Läs merAktiv och intresserad av sin omvärld