1 (ca 1 kg) hel bröstfilé av kalkon
¼ tsk salt
½ tsk svartpeppar från kvarn
Sås
1 dl citronsaft
1 msk färsk ingefära
1 ½ msk rörsocker
1 vitlöksklyftor, rivna
1 msk olivolja
1/2 tsk salt
Tomat-mangosalsa
4-5 tomater
1 mogen mango
1 liten grön paprika
1 söta lökar
2 msk citronsaft
1 msk olivolja
1 tsk fingersalt
½ tsk svartpeppar
1/8 tsk chiliflingor
2 msk bladpersilja
Att äta till:
2 krukor bladsallat
250 g gröna och mörka druvor
Tillred först salsan. Ansa tomaterna och ta ur fröna. Tärna tomatköttet. Tärna också mangon och den gröna paprikan till lika stora tärningar. Finhacka löken. Blanda grönsakerna i en skål och tillsätt citronsaft, olja, kryddor och finhackad bladpersilja. Låt dra i rumstemperatur omkring en halv timme.
Ta ut köttet i rumstemperatur omkring en halv timme före tillredningen. Gnid in kryddorna i köttet och bryn kalkonen i panna runtom så den blir vackert brun. Lägg köttet i en smord ugnsform. Koka ihop ingredienserna till såsen i en kastrull tills såsen blir tjock och sirapsaktig. Pensla såsen på kalkonbröstet och stek i ugn i 175 grader tills innertemperaturen är 74 grader (ca 1-½ h). Pensla kalkonfilén med såsen 3-4 gånger under stekningen. Låt köttet dra innan du skär upp det.
Servera den skivade filén med sallad, vindruvor och tomat-mangosalsa.