Citronkryddad kalkonfilé och tomat-mangosalsa

Ingredienser

4 personer

1 (ca 1 kg) hel bröstfilé av kalkon

¼ tsk salt

½ tsk svartpeppar från kvarn

 

Sås

1 dl citronsaft

1 msk färsk ingefära

1 ½ msk rörsocker

1 vitlöksklyftor, rivna

1 msk olivolja

1/2 tsk salt

 

Tomat-mangosalsa

4-5 tomater

1 mogen mango

1 liten grön paprika

1 söta lökar

2 msk citronsaft

1 msk olivolja

1 tsk fingersalt

½ tsk svartpeppar

1/8 tsk chiliflingor

2 msk bladpersilja

 

Att äta till:

2 krukor bladsallat

250 g gröna och mörka druvor

Tillredning

Tillred först salsan. Ansa tomaterna och ta ur fröna. Tärna tomatköttet. Tärna också mangon och den gröna paprikan till lika stora tärningar. Finhacka löken. Blanda grönsakerna i en skål och tillsätt citronsaft, olja, kryddor och finhackad bladpersilja. Låt dra i rumstemperatur omkring en halv timme.

Ta ut köttet i rumstemperatur omkring en halv timme före tillredningen. Gnid in kryddorna i köttet och bryn kalkonen i panna runtom så den blir vackert brun. Lägg köttet i en smord ugnsform. Koka ihop ingredienserna till såsen i en kastrull tills såsen blir tjock och sirapsaktig. Pensla såsen på kalkonbröstet och stek i ugn i 175 grader tills innertemperaturen är 74 grader (ca 1-½ h). Pensla kalkonfilén med såsen 3-4 gånger under stekningen. Låt köttet dra innan du skär upp det.

Servera den skivade filén med sallad, vindruvor och tomat-mangosalsa.