1 (ca 1 kg) kalkonrulle
Att äta till:
300 g brysselkål
2 rödlökar
3 morötter
1 msk olja
2 tsk fingersalt
½ tsk svartpeppar från kvarn
¾ dl oskalade mandlar
3 msk gula russin
Konjakssås:
1/2 dl konjak
2 dl demi glace-färdigsås
2 dl vispgrädde
2 tsk honung
en gnutta svartpeppar
Ta ut kalkonrullen i rumsvärme en halv timme innan tillredningen. Lägg rullen i en ugnsform och stek den först omkring en timme i 150 grader i ugnen.
Förbered under tiden grönsakerna. Skölj brysselkålen, ansa stjälkfästena och halvera dem. Skala och klyfta rödlökarna. Skala morötterna och skär dem i bitar. Bred ut grönsakerna bredvid kalkonen på ugnsformen. Droppa över oljan och krydda. Fortsätt att steka kalkonen ännu i 40 minuter, tillsätt sedan mandlarna och russinen. Stek tills kalkonens innertemperatur är 72 grader. Om rullen är försedd med stekvakt poppar dess mittdel upp när kalkonen är färdig.
Häll konjaken i en liten kastrull och hetta upp. Tillsätt demi glace-såsen och grädden samt kryddorna. Låt såsen sjuda tills 1/3 av vätskan avdunstat. Skiva kalkonen och servera den med grönsakerna och såsen.