Kalkonrulle med konjakssås

Ingredienser

6 personer

1 (ca 1 kg) kalkonrulle

 

Att äta till:

300 g brysselkål

2 rödlökar

3 morötter

1 msk olja

2 tsk fingersalt

½ tsk svartpeppar från kvarn

¾ dl oskalade mandlar

3 msk gula russin

 

Konjakssås:

1/2 dl konjak

2 dl demi glace-färdigsås

2 dl vispgrädde

2 tsk honung

en gnutta svartpeppar

Tillredning

Ta ut kalkonrullen i rumsvärme en halv timme innan tillredningen. Lägg rullen i en ugnsform och stek den först omkring en timme i 150 grader i ugnen.

Förbered under tiden grönsakerna. Skölj brysselkålen, ansa stjälkfästena och halvera dem. Skala och klyfta rödlökarna. Skala morötterna och skär dem i bitar. Bred ut grönsakerna bredvid kalkonen på ugnsformen. Droppa över oljan och krydda. Fortsätt att steka kalkonen ännu i 40 minuter, tillsätt sedan mandlarna och russinen. Stek tills kalkonens innertemperatur är 72 grader. Om rullen är försedd med stekvakt poppar dess mittdel upp när kalkonen är färdig.

Häll konjaken i en liten kastrull och hetta upp. Tillsätt demi glace-såsen och grädden samt kryddorna. Låt såsen sjuda tills 1/3 av vätskan avdunstat. Skiva kalkonen och servera den med grönsakerna och såsen.